Kérdésed van? Felhívunk és segítünk!

Blog

Kötelező az anyaghányad nyilvántartás
2019-09-19 16:43:08

Kötelező az anyaghányad nyilvántartás

Anyaghányad nyilvántartást a 62/2011. (VII. 30.) VM rendelete alapján minden vendéglátóipari egységeknek készítenie kell. 

5. § (1) *  A közétkeztetést végző vendéglátók által előállított, valamint a vendéglátók által napi huszonkilenc adagnál nagyobb adagszámban előállított, a végső fogyasztónak szánt ételek összetételére, csomagolására vonatkozó adatoknak az előállítás helyén, a minőségirányítás céljára is alkalmas módon, termékenkénti anyaghányad-nyilvántartásként rendelkezésre kell állniuk. Az anyaghányad nyilvántartásnak az 1. mellékletben felsorolt adatokat kell tartalmaznia.

(2) Az anyaghányad nyilvántartásban bekövetkező bármely változást haladéktalanul át kell vezetni. Amennyiben egy adott étel előállítását megszüntetik, az arról vezetett anyaghányad-nyilvántartást a megszüntetéstől számított 90 napig meg kell őrizni.

A törvényi előírásoknak megfelelően kidolgoztuk és beépítettük Vendéglátó szoftverünkbe az anyaghányad nyilvántartás készítési lehetőséget, mely nagyban megkönnyíti a hatályos jogszabályok betartását az Ön számára.

Fejlesztésünk azóta a hatósági ellenőrzés próbáját is kiállta már!

Az anyaghányad nyilvántartást a 62/2011. (VII. 30.) VM rendelet 1. számú melléklete szabályozza.

E szerint:
Az anyaghányad-nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
a) a vendéglátó vállalkozás neve,
b) az ételkészítés címe,  
c) a termék megnevezése,
d) az anyaghányad nyilvántartás készítésének időpontja,
e) az egységnyi termékhez (adag vagy darab) felhasznált alapanyagok, adalékanyagok, aromák és enzimek megnevezése és mennyisége, jelölve az élelmiszerek jelöléséről szóló külön rendelet szerinti allergén összetevőket is,
f) csomagoltan történő kiszállítás esetén a csomagolóanyag megnevezése,
g) csomagoltan történő kiszállítás esetén az étel fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési időtartama,
h) csomagoltan történő kiszállítás esetén a tárolási és készen tartási feltételek,
i) a 20. § (2) bekezdés szerint forgalomba hozott élelmiszerek esetében a jelölés teljes szövege.
 

A fenti tartalmi kritériumoknak megfelelően készíti a Vendéglátó szoftver az anyaghányad nyilvántartást. Hogyan? Kérés estén ezt is készséggel megmutatjuk Önnek. 

Vissza a bejegyzésekhez

Kérj részletes tájékoztatást és árajánlatot!

Tekintsd meg Vendéglátó szoftverünk részletes leírását